KIJKT

 

Kijklijst

Een korte opsomming van wat je zeker (niet) moet zien.
Uitgebreider reviews hier.
(N) of (B) is Netflix of bisocoop, met daarachter het aantal minuten per aflevering/speeltijd per film.

De lijst wordt met enige regelmaat aangevuld.

 

One of Us - documentaire over drie (voormalig) chassidische joden die proberen te leren leven met hun keuze om weg te breken uit hun beknellende gemeenschap in Brooklyn. Fascinerend inkijkje in een supergeïsoleerde sekte die je geen sekte mag noemen; waar de ontwikkeling van het individu altijd een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de groep. (N, 2u15.)

 

Turn Up Charlie - lieve serie over Charlie, een DJ has-been die nog steeds gelooft in zijn eigen comeback. Als zijn oude beste vriend terug naar Londen verhuist, samen met zijn wereldberoemde DJ-vrouw, ziet Charlie kansen. Zij ook: ze nemen hem aan als nanny voor hun verwende en irritant vroegwijze 11-jarige dochter Gabrielle. Niet helemaal wat Charlie voor ogen had. Nog minder waar Gabrielle zin in heeft. (N, 22m.)

 

Brooklyn Nine-Nine - een van de beste comedyseries van dit moment, over een zootje ongeregeld op een politiebureau in New York. Gortdroge en soms superflauwe humor, fijne dynamiek, toffe karakters en zo’n hoge grapdichtheid dat je elk seizoen rustig twee keer kunt bekijken en dan nog weer andere dingen zult ontdekken. (N, 22m.)

 

Fyre - fantastische documentaire over de opkomst en keiharde neergang van het overgepromote Fyre-festival dat in 2017 in de Bahama’s “Instagram, maar dan in het echt” moest zijn. Bezoekers betaalden duizenden tot tienduizenden dollars voor een ticket en kwamen terecht in een soort open riool. Tenenkrommend en zooo lekker om naar te kijken. (N, 1u37.)

 

Crazy Ex-Girlfriend - vrolijke serie over gestoorde mensen. Manhattanse advocaat Rebecca verhuist van de één op de andere dag naar een kutgehucht in Californië omdat ze haar kansen opnieuw wil beproeven bij haar vriendje van zomerkamp (van toen ze 16 was). De man in kwestie is verloofd, maar dat is een detail. What could possibly go wrong? (N, 42m.) LEES MEER

 

Queer Eye (for the Straight Guy) - heerlijk hysterisch Amerikaans make-overprogramma waarin vijf homo’s een week lang een kandidaat (meestal een heteroman) tips geven op het gebied van kleding, verzorging, inrichting, cultuur en gezonde voeding. Onvervalste feelgood die meteen het podium pakt voor onderwerpen zoals racisme, uitsluiting door de kerk, politiegeweld en vooroordelen binnen de gay community. (N, 45m.)

 

Green Book - film over een blanke chauffeur uit Brooklyn die met een ongelooflijke dosis moed, genereusiteit en geduld het ondenkbare doet: vrienden worden met een donkere man. Feelgoodfilm voor witte mensen die zich lekker twee uurtjes lang mogen verbazen over hoe erg “die negers” vroeger toch behandeld werden, maar gelukkig komt het allemaal goed; ook met dat vermaledijde racisme. (B, 2u10.)

 

Jessica Jones - nogal enge serie over een nukkige privédetective die een zaak oppakt die oude wonden openrijt en een hele reeks aan andere enge shitzooi in werking zet. Lekker duister en duidelijk met veel plezier gemaakt; met geweldige vrouwenrollen en een aantal zorgvuldig omgekeerde clichés. (N, 56m.) LEES MEER

 

Modern Family - briljante comedy die als een mockumentary het leven van drie Amerikaanse gezinnen volgt. Subtiele grappen, verbijsterde blikken in de camera, over the top drama, actuele onderwerpen en personages waar je verliefd op wordt. (N, 22m.) LEES MEER

 

A Star Is Born - film over Bradley Cooper die een wereldberoemde countryster speelt met een alcoholprobleem maar ook een goed lichaam, die een film lang een getalenteerd maar onzeker jong meisje mansplaint over De Leven. (B, 2u31.) LEES MEER

 

Three Identical Strangers - documentaire over een jongen die er op zijn eerste dag community college (hij wordt door iedereen enthousiast begroet en gezoend, terwijl hij niemand daar kent) achterkomt dat hij een tweelingbroer heeft. En zij komen er vervolgens achter dat er een derde broer is. Meer moet je eigenlijk niet weten voordat je deze film gaat zien. Elke keer als je denkt: dit is echt té bizar, zet het verhaal er een tandje bij. (B, 1u36.)

Anvil: The Story of Anvil - Spinal Tap in het echt. Lachen en huilen en huilen van het lachen en aan het eind door je tranen heen lachend. Over de heavy metalband Anvil die in 1978 supergroot was en die o.a. Anthrax, Slayer en Metallica inspireerde, maar zelf in de vergetelheid raakte. Hun dertiende studio-album in 2006 is nu echt de allerlaatste kans om het te maken in de muziek. (Helaas niet meer op Netflix.)